• Deň otvorených dverí 2022

          • Dňa 25.11.2022 sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí, pre žiakov a rodičov deviateho ročníka základných škôl.

            Žiaci sa mohli oboznámiť s jednotlivými študijnými a učebnými odbormi prostredníctvom odborných garantov zabezpečujúcich  vzdelávanie na vysokej úrovni tak, aby bolo v súlade s potrebami trhu práce.

            Súčasťou prehliadky školy bola prezentácia dielní, v ktorých sa uskutočňuje odborný výcvik.

            Žiaci mohli vidieť  dielňu automatizácie,  najnovší CNC sústruh a frézu, klasické obrábacie stroje a taktiež novo vybavenú autodielňu, ktorá začala poskytovať svoje služby aj pre širokú verejnosť.

            Nezabudli sme ani na telocvičňu, kde si mohli žiaci pozrieť posilňovňu, športovú halu, multifunkčné ihrisko. Kto sa osmelil mohol si zahrať stolný tenis proti pani učiteľke telocviku.

            Dúfam, že sme mnohých deviatakov presvedčili a rozhodnú sa prísť študovať k nám.

            Tí, ktorí deň otvorených dverí premeškali sa môžu na prehliadku školy prihlásiť aj individuálne na telefónnom čísle +42158 7322646, alebo mailom na adrese: sekretariat@sostrv.sk

            :::Odkaz na prezentáciu školy:::

            Prezentácia školy

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Žiaci, ktorí majú radi anglický jazyk, si zmerali sily v školskom kole olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa uskutočnilo dňa 28.11.2022.  Súťažilo sedem žiakov v kategórii 2D a overili si svoje schopnosti v počúvaní a čítaní s porozumením, v gramatike , slovnej zásobe a ústnej interakcii.

            Na 1. mieste sa umiestnil Stanislav Drábik , 3. B, ktorý našu školu bude reprezentovať aj v okresom kole, na 2. mieste sa umiestnil Patrik Laczkó, žiak 1.C a na treťom mieste sa umiestnil Zoltán Farkaš, žiak 3.B triedy. Blahoželáme!

            Za účasť a pekné vedomosti ďakujeme Danielovi Alexandrovi Paquetovi a Denisovi Rafaelovi Fišerovi z 3.B, Martinovi Kasperovi z 2.B a Nikolovi Lukičovi z 1.C.

          • #SCRUM BASIC # BASIC progamming Lego mindstorms® # Teamwork, collaboration and communication - Deutche telekom IT Solution

          • Mgr... aj týmito pojmami sa žiaci študijného odboru Informačné a sieťové technológie mohli oboznámiť počas workshopu Lego Scrum, v spolupráci s Deutche telekom IT Solutions. Žiaci získali nové poznatky v programovaní, zažili tvorbu komplexného projektu a vytvárali vlastné konštrukcie ako technického charakteru - robot tak aj softvérového charakteru - riadiaci program. Dodržiavali zadanie od žilovatela ako si to predstavuje on a tak sa museli prispôsobovať. Precvičili si konštrukciu, tvorivosť, prepájanie modulov, spoluprácu medzi sebou a vzájomnú pomoc. Mali možnosť aktívne zažiť agilné projektové riadenie v praxi, vyskúšať si tímovú prácu, spoločne sa dopracovať k reálnemu produktu a zároveň aj uplatniť doteraz nadobudnuté vedomosti a zručnosti zo štúdia v odbore.

            Mgr. Jana Domiková, Ing. M. Genči

          • Deň študentstva KSK 2022

          • Na základe výberu školskej výberovej komisie bol žiak Kristián Kiss z SOŠ technickej Hviezdoslavova 5 v Rožňave nominovaný na ocenenie predsedom KSK v týchto oblastiach:

            • úspechy v regionálnych, celoslovenských a medzinárodných predmetových olympiádach a v iných vedomostných súťažiach,

            Kristián Kiss je žiakom štvrtého ročníka odboru Informačné a sieťové technológie. Počas celého štúdia dosahoval výborné vyučovacie výsledky, aj napriek roku a pol dištančného vyučovania a zapájal sa do rôznych súťaží :

            • Stredoškolská súťaž kybernetickej bezpečnosti – 12. miesto v celoslovenskom kole
            • NAG - študentská súťaž Networking Academy Games
            • Zenit v programovaní – 3.miesto v regionálnom kole

            Projekty:

            • Kybernetická bezpečnosť v komunite – bezpečného prehliadania webu a elektronickej komunikácii
            • úspešne absolvoval štúdium v sieťovej akadémii CISCO a prešiel jednotlivými semestrami a získal osvedčenia o ich absolvovaní.
            • CyberSecurityDay

            Okrem toho sa aktívne zapája do života školy v rámci aktivít, ktoré škola realizuje. Podieľal sa napríklad na Dni otvorených dverí a prezentácii školy v regióne.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme mu, že šíri dobré meno školy.

            Sme na teba hrdí a pyšní!!!

            PaedDr. Diana Košťálová - riaditeľka školy

          • Cybersecurity day s CSIRT UPJŠ

          • Vďaka veľmi dobrej spolupráci našej školy a CSIRT-u sa nám podarilo zrealizovať sériu workshopov zameranú na oblasť kybernetickej bezpečnosti. Navštívili nás a svoje vedomosti žiakom sprostredkovali Pavol Sokol, vedúci tímu na riešenie bezpečnostných incidentov, Kristína Kováčová a Michal Šafranko. Aktivít sa zúčastnili žiaci druhého až tretieho ročníka, ktorí študujú v odbore Informačné a sieťové technológie.

            Pre žiakov boli pripravené praktické ukážky zo sieťovej forenznej analýzy, analýzy pomocou otvorených zdrojov a riešenie bezpečnostných incidentov s malvérom. Mali možnosť vyskúšať si pokročilejšie techniky na analýzu bezpečnostných hrozieb, filtrovanie sieťovej prevádzky a jej následný rozbor programom Vireshark, pokročilú kontrolu a spôsob analýzy bežiacich procesov v počítači a vyhľadávanie možných bezpečnostných rizík. Tiež si vyskúšali pomocou rôznych voľne dostupných nástrojov vyhľadať komplexné informácie na internete o konkrétnej osobe, alebo spoločnosti. Zároveň si mohli uvedomiť, že vo svete internetu nič nie je anonymné a stačí vedieť správny postup ako na to a viete získať aj veľmi citlivé informácie.

            Sme veľmi radi, že sa nám takýto pútavý a pre našich žiakov aj odborne veľmi prínosný deň podarilo zrealizovať. Podľa ich reakcie, to boli veľmi zaujímavé workshopy a určite by si takúto aktivitu vedeli znova predstaviť. Aj to je jeden zo spôsobov, ako im naša škola pomáha odborne rásť a získavať prehľad.

            Dostali sa tak k nám odborné informácie a zručnosti „z prvej ruky“. Sme veľmi radi, že máme takého kvalitného partnera, ktorý našich žiakov a aj našu školu posúva dopredu. A keďže vieme, že takéto aktivity zo strany CSIRT-u nie sú veľmi bežné, chceme sa im za ich ochotu, odborný prístup a veľmi príjemne strávený deň poďakovať.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie a spoluprácu.

            Ing. Elena Kalinová

          • Riaditeľské voľno - oznámenie

          • Oznamujeme Vám, že v súlade s § 150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a podľa § 3 ods. 10 Vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 o podrobnostiach organizácie školského roka na základných školách, na stredných školách a na základných umeleckých školách riaditeľka školy udeľuje riaditeľské voľno dňa 18.11.2022 z prevádzkových dôvodov.Vyučovanie bude pokračovať dňa 21.11.2022 pondelok.

            PaedDr. Diana Košťálová - riaditeľka školy

          • Okresné kolo v basketbale

          • Dňa 10. 11. 2022 sme sa zúčastnili okresného kola v basketbale na Obchodnej akadémii v Rožňave, kde sme obsadili krásne 2. miesto a víťazstvo nám ušlo len o pár bodíkov. Týmto sa chceme poďakovať všetkým hráčom, ktorí vzorne reprezentovali našu školu.

            Mgr. Edina Gyüréková

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ BOZP

          • Počas Európskeho týždňa pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (24.-28.10.2022) je potrebné zvyšovať povedomie o bezpečnosti a ochrane zdravia na pracoviskách ako aj o význame dobrého riadenia rizík na pracovisku pre zamestnávateľa, zamestnanca a spoločnosť.

            Dňa  25.10.2022 Ing. Katarína Šmajdová a Ing. Jozef Kolárik, inšpektori práce   pri príležitosti Európskeho týždňa BOZP zorganizovali na Strednej odbornej škole technickej, ul. Hviezdoslavova 5,  Rožňava, besedu so žiakmi  3.  ročníka, odboru Informačné a sieťové technológie  a Staviteľstvo v celkovom počte 21 žiakov.

             

            V úvodnej časti boli študenti oboznámení s činnosťou Inšpektorátu práce a  pracovnými podmienkami pre mladistvých zamestnancov.

            Inšpektori  porozprávali o  častých príčinách vzniku závažných pracovných úrazov,  študenti boli upozornení na to  aký negatívny vplyv na celkový výkon práce má stres na pracovisku.

            Na besede im boli premietnuté videozáznamy aj fotodokumentácie, či už z pracovných úrazov alebo všeobecne z oblasti  BOZP.

            Ing. Katarína Mosná