• Krajské kolo SOČ

          •  

            Dňa 25.3.2024 sa na SPŠ dopravnej v Košiciach uskutočnilo krajské kolo SOČ.

            Do KK SOČ sa z našej školy prebojovali priamym postupom zo školského kola 4 žiaci, ktorí súťažili v 3 odboroch.

            V odbore 11 Informatika súťažil Viktor Tompoš zo IV.C triedy, v odbore 17 Pedagogika, psychológia, sociológia súťažili žiaci Štefan Balog a Luboš Pavlík zo IV.B triedy.

            Posledným zúčastneným bola Bettina Katonová (IV.B), ktorá obhajovala svoju prácu v odbore 16 Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba, so svojou prácou logomanuál pre ZŠ P.J. Šafárika v Tornali, kde v silnej konkurencii 9 prác, obsadila prekrásne 1. miesto. Za tento úspech jej srdečne blahoželáme a držíme palce pri ďalšej obhajobe na Celoštátnej prehliadke najúspešnejších prác SOČ v Nitre.

            Všetci súťažiaci odprezentovali svoje práce veľmi dobre, porotcovia kladne ohodnotili ich výkony. Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Kybertím SOŠT medzi seniormi

          • A cesta rozširovania povedomia o bezpečnom správaní sa v kyberpriestore pokračuje. Žiaci študujúci v odbore Informačné a sieťové technológie navštívili seniorov v Gemerskej Polome.

            Predstavili im najčastejšie podvody, ktoré sú orientované práve na túto vekovú skupinu. Ide o komunikáciu na sociálnych sieťach a podvody cez rôzne telefonáty a správy, ktoré sú súčasťou sociálneho inžinierstva.

            Stretnutie bolo vo veľmi príjemnej atmosfére, všetci spontánne komunikovali, pýtali sa a zdieľali svoje vlastné skúsenosti. Sú to naozaj aktívni seniori a tak aktívne pracovali aj na pripravených úlohách.

            Chceme sa ešte raz poďakovať za veľmi pekné prijatie a tešíme, že si to niekedy nabudúce zopakujeme


             

          • Ako sa (ne)stať programátorom

          • Uplatnenie Informatika, aj po štúdiu na našej škole v odbore Informačné a sieťové technológie, môže byť v rôznych oblastiach. Jednou z nich je cesta programátora.

            Aj to bol dôvod prečo sme pre našich žiakov študujúcich v tomto odbore v prvom, druhom a treťom ročníku zorganizovali workshop s pracovníkom košickej firmy bart.sk.

            Veľmi pekne a pre nich blízkym spôsobom predstavil prácu informatika a hlavne programátora a snažil sa v nich prebudiť myšlienky o tom, prečo by sa oni samy mali stať programátormi. Previedol ich pozitívami a aj negatívami a inicioval v nich zamyslenie sa nad svojimi vlastnými dôvodmi.

            Veľmi pekná myšlienka padla už v úvode, že informatik sa musí učiť celý život.

            Pre všetkých našich žiakov to bolo veľmi podnetné stretnutie a mali možnosť bližšie sa pozrieť na to, čo ich po strednej škole čaká.

            Chceme sa za príjemne strávený čas a aj odovzdané informácie a myšlienky poďakovať. Dúfame, že sa naša spolupráca ďalej rozvinie

          • Kybertím SOŠT na ZŠ Pionierov a ak. J. Hronca

          • Cesta nášho kybertímu pokračovala prezentovaním bezpečného správania sa na internete, rozoznaním rôznych hrozieb a spoznaním vlastných zraniteľností na ďalších základných školách v Rožňave. Navštívili spolužiakov deviatakov a predstavili im svet kybernetickej bezpečnosti.

            Žiaci sa s radosťou zapájali do pripravených aktivít a viacerým sa podarilo získať za svoju šikovnosť aj rôzne maličkosti, ktoré dúfam potešili.

            Všetci sa cítili príjemne a dúfajú, že sa s viacerými stretnú na našej škole a budú môcť aj oni získavať informácie aj z oblasti informatiky a bezpečnej práce s informáciami.


             

          • Valentínska kvapka krvi

          • Študenti našej školy prispeli svojou kvapkou krvi aj tento rok a darovali túto vzácnu tekutinu v Rožňavskej nemocnici pri príležitosti Valentínskej kvapky krvi 2024. Ďakujeme♥️

          • Aj takto vieme pomáhať

          • Na deň sv. Valentína♥️ sme si školským parlamentom SOŠT spomenuli na sociálne odkázaných občanov a ľudí bez domova. Odovzdali sme zbierku šatstva a hygienických potrieb Rožňavskej diecéznej charite.🙏

          • “ I AM SCIENTIFICALLY LITERATE”

          • Žiaci II.A triedy sa zapojili do medzinárodného eTwinningového projektu s týmto názvom. Spolu so školami z Turecka, Maďarska, Rumunska, Libanonu a Litvy budú pracovať na rôznych úlohách, ktorých cieľom bude zvýšiť kompetencie žiakov z hľadiska technickej gramotnosti, pochopiť súvislosti medzi vedeckými poznatkami a spoločnosťou.

            14. februára prebehlo prvé online stretnutie všetkých účastníkov, na ktorom sa žiaci stručne predstavili a porozprávali o svojich záujmoch. Prinášame Vám pár záberov z tohto online stretnutia.

          • Kybertím SOŠT na ZŠ Zlatá

          • Naši žiaci Liana, Anna, Stano, Patrik a Samo sa na jeseň zapojili do projektu realizovaného UPJŠ v Košiciach s názvom Kybertímy. Absolvovali odborné prednášky z oblasti kybernetickej bezpečnosti, práva a licencovania softvéru. Vytvorili svoje aktivity a prezentácie, ktoré najskôr predstavili svojim spolužiakom na škole a následne aj svojim pedagógom.

            Včera boli o nástrahách kyberpriestoru a spôsobe ochrany pred nimi naši šikovní zlatí žiaci porozprávať zlatým a šikovným žiakom ZŠ na Ulici zlatej. Spoločne prešli najbežnejšími problémami, s ktorými sa môžu stretnúť pri neopatrnom „surfovaní“, na čo si treba dávať pozor pri emailových správach, ale aj sms, čo všetko im v počítači môže povystrájať malvér. Šikovní a aktívni žiaci základnej školy mali možnosť získať rôzne drobnosti, ktoré ich určite potešili.

            Ďakujeme za príjemne strávený čas a tešíme, sa, že sa s niektorými stretneme na našej škole

          • Cybersecurity day s CSIRT UPJŠ 2024

          • Už po niekoľkýkrát sa nám podarilo pre žiakov študujúcich v odbore Informačné a sieťové technológie zrealizovať super deň prežitý v priestore kybernetickej bezpečnosti.

            Znova sme privítali zástupcov z UPJŠ v Košiciach a CSIRTu. Tí pre nás pripravili workshopy a prednášky, ktoré sa zrealizovali v učebniach IKT. Svoje vedomosti a praktické skúsenosti žiakom odovzdali Pavol Sokol (CSIRT-UPJS) v praktickom workshope Základy kryptografie, Henrieta Paločková (CSIRT-UPJS) v téme Analýza logov v operačnom systéme Windows a Peter Chomič (vládna jednotka CSIRT.SK) prednáškou na tému Analýza malvéru.

            K žiakom sa dostali odborné informácie priamo od ľudí, ktorí sa denne stretávajú s rôznymi útokmi a incidentami v kyberpriestore a musia tieto situácie riešiť v reálnom prostredí. To je pre ich štúdium veľmi cenná skúsenosť, za ktorú sa chceme poďakovať.

            Tiež sa chceme poďakovať za príjemne strávený deň a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné aktivity.

          • Kam na vysokú školu

          • Kam na vysokú školu

            Naša stredná škola mala dnes to šťastie privítať zamestnancov Technickej univerzity
            v Košiciach, ktorí nám venovali svoj čas a energiu na prezentáciu svojej prestížnej inštitúcie. Našim žiakom poskytli pohľad do sveta vyššieho vzdelávania a príležitostí, ktoré môžu po absolvovaní strednej školy využiť.

            Počas prezentácie mali príležitosť zoznámiť sa s rôznymi odbormi a programami, ktoré univerzita ponúka. Zároveň im poskytli informácie o akademických programoch, výskume, ale aj študentskom živote na vysokej škole.

            Ďakujeme, že ste zavítali na našu školu a tešíme sa na budúcu spoluprácu.

          • ⚽️Okresné kolo vo futsale chlapcov⚽️

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili okresného kola vo futsale, kde si zmerali svoje sily i futsalové zručnosti so svojimi rovesníkmi. Napriek vyrovnaným zápasom, maximálnym odovzdaným úsilím obsadili 3. miesto.🥉Patrí im vďaka za reprezentáciu školy!🏆

            Mgr. Jana Domiková

          • Služby zamestnanosti

          • Dňa 24.1.2024 sme privítali na našej škole pracovníčky ÚPSVaR, ktoré si pripravili pre žiakov III.A triedy prednášku o službách, ktoré poskytuje Úrad práce uchádzačom a záujemcom o zamestnanie. Zároveň sa dozvedeli, aké sú trendy na trhu práce v súvislosti s nástupom umelej inteligencie do pracovného procesu.

            V závere prednášky sa študenti mohli pýtať na príklady z praxe v súvislosti s danou problematikou

            Ing. Adriana Nálepová