• Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 9.12.2022 sa konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

            V kategórii A (I.a II. ročník) si zmeralo sily 21 súťažiacich. V kategórii B (III. a IV. ročník) súťažilo 22 žiakov. Súťažiaci absolvovali on-line test, ktorý preveril ich schopnosť čítania s porozumením, cit pre text a koncentráciu. Veríme, že úlohy boli zaujímavé a súťažiaci sa zapoja do Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry aj v budúcom školskom roku, keďže ako povedal kedysi dávno renesančný mysliteľ E. Rotterdamský aj v dnešnej dobe určite platí, že: „Od jazyka závisí dôstojnosť a šťastie ľudí.“

            Umiestnenie v školskom kole:

            Kategória A:

            1. miesto - Uharček Július (II.A), Šilling Patrik (II.C)

            2.miesto - Možarovskij S. (II.C)

            3.miesto - Polóny Daniel (I.A)

            Kategória B:

            1. miesto - Kiss Kristián (IV.C)

            2.miesto - Gunár Maroš (III.A)

            3.miesto - Pilát Patrik (IV.B), Kuzma Daniel (IV.C)

          • Zenit v programovaní

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili krajského kola Zenit v programovaní. V kategórii Grafik to boli Zoltán Farkas a Sebastián Dienes, ktorí študujú v treťom ročníku v odbore Grafik digitálnych médií a v kategórii programovanie A, Marek Junga, žiak tretieho ročníka, Matej Hlivák žiak štvrtého ročníka, obidvaja z odboru Informačné a sieťové technológie. Zoltánovi Farkašovi sa podaril veľmi pekný úspech, keď obsadil štvrté miesto v krajskom kole, ku ktorému mu srdečne blahoželáme. Aj ostatní žiaci šikovne reprezentovali školu a všetkým štyrom za to ďakujeme.

            Taktiež ďakujeme pani učiteľke Kalinovej za ich prípravu.

          • Siemens a kyberbezpečnosť medzi našimi žiakmi

          • Vďaka tomu, že naša škola je súčasťou klastra Košice IT Valley, mali sme možnosť nadviazať spoluprácu s košickou firmou Siemens Healthineers Slovakia. Spoločnosť sa zameriava na digitalizáciou zdravotnej starostlivosti. Firma má aj svoje IT oddelenie, ktoré sa zaoberá tak programovaním, testovaním, ale aj kybernetickou bezpečnosťou zdravotníckych systémov.

            Prvé naše stretnutie absolvovali prváci študujúci v odbore Informačné a sieťové technológie.

            Krátke zhrnutie pohľadom žiakov:

            Včera sme mali prednášku o cyber security od etických hackerov. Rozprávali nám, ako pri práci postupujú a ako to vlastne vyzerá. Porozprávali nám o najčastejších chybách Androidu a ako postupujú pri nájdení chyby v zdrojovom kóde. Na konci prezentácie nám porozprávali príhodu o hacknutí firmy.

            Dominik, Jozef

            Včera sme mali prednášku o cyber security. Porozprávali nám o tom, čo vlastne robia, s akými krajinami spolupracujú. Ukázali nám chyby v systéme Android. Rozprávali o CVE-čkách. Ukázali nám naschvál naprogramované chyby v aplikácii a ako sa to dá využiť, vlastne ako funguje malware. Ku koncu prezentácie nám vysvetlili, ako hackli firmu a tá o tom ani nevedela.

            Jaro, Alex, Tomáš, Filip

            Včera u nás boli dvaja zamestnanci zo Siemens Healthineers. Boli to etickí hackeri, ktorí nám ukázali, ako sa dajú zneužiť nezabezpečené mobilné aplikácie. Hovorili nám o dvoch typoch hackerov, blackhead a whitehead. Blackhead to robia pre zisk a whitehead, aby zistili slabosti aplikácií a programov.

            Kristián, Zoltán, Peter, Martin

            Chceme sa za príjemnú a aj odbornú prezentáciu poďakovať a tešíme sa na ďalšie aktivity, ktoré už plánujeme.

          • „Hodina kódu“

          • Naša škola sa po prvýkrát zapojila do celosvetového projektu s názvom „Hodina kódu“. Pripojili sme sa tak k študentom, ktorí na celom svete oslavujú týždeň vzdelávania informatiky prostredníctvom Hodiny kódu. V rámci tohto projektu sme mali vyčlenenú jednu vyučovaciu hodinu informatiky pre základné školy, s cieľom ukázať žiakom nižších ročníkov, že aj programovanie môže byť zábavné. Na týchto vyučovacích hodinách asistovali žiaci našej školy, ktorí v rámci tohto projektu odučili na základných školách v Rožňave vyučovacie hodiny informatiky zamerané na programovanie a vyskúšali si tak rolu učiteľa. Tento rok ich odučili žiaci Sofia Deglovičová a Tomáš Gdovin, ktorí si za vzornú prípravu na vyučovacie hodiny zaslúžia veľkú pochvalu. Zároveň ďakujeme základným školám v Rožňave, že nám umožnili si prvý rok vyskúšať túto aktivitu a budeme sa tešiť na ďalšiu spoluprácu.

             

          • "Mikuláš na ľade"

          • Opäť prišiel ten deň, ktorý nám naznačil, že Vianoce sú za dverami. Práve 6. december, kedy slávime sviatok sv. Mikuláša je dňom, na ktorý netrpezlivo čakajú všetky deti. Naši žiaci tento deň oslávili korčuľovaním.